Havets härskare

 

För några månader sen köpte vi en Paron Haj till vårat 150 liters akvarium. Denna haj, vid namn Hajas ( för att hedra det svenska handbollslandslaget) fångade mitt intresse med hans egendomliga beteende. Fastän han än så länge bara är ca 7 centimeter lång är hans käkar inte att leka med. Han rör sig snabbt och smidigt och attackerar maten vi ger honom.

Jag bestämde mig för att leta lite fakta om hajar och när jag börjat forska lite lätt insåg jag att det mesta vi har fått för oss om hajar är fel. De är i själva verket inte blodtörstiga varelser som utan anledning attackerar människor, som vi kan se i filmer som ”Hajen” och nu senast ”Deep blue sea”. Nej, de har egentligen samma respekt för oss som vi har för dem, och de flesta människoattacker beror på ren instinkt hos dom.

En simmare på en surfingbräda kan för dom i grumligt vatten se ut som en säl.

Blod är en av deras instinkter, vilken säger ”lättåtkomligt byte”. Därför slår en haj till, men skulle inte du det om du kände doften av nybakta kakor i ditt ”revir”?

Jag forskade vidare i ämnet och här är en del upplagd korrekt fakta om HAJEN!

Paron Hajen Hajas i naturlig storlek

Runt om i världen har 450 olika arter av hajar hittats, och fastän nästan alla av dessa arter ser skräckinjagande ut anses bara tre av dem vara farliga. En av dessa är vithajen. Ungefär 80 % av alla hajarter blir inte mer än 2 meter långa, och av dessa har inte ens alla ryggfenor. Hajen lever högst i vattnets näringskedja, detta troligtvis på grund av dess otroliga sinneskapacitet. Dom kan fånga upp ljud och lukter på över 3,5 kilometers avstånd. Deras syn är bra, men påverkas av klarheten i vattnet de lever i.

 

Hajens tänder är trekantiga och väldigt vassa, så att de kunna äta sälar och större fiskar.

Vi förstår ju alla att man inte simmar lugnt i ett vatten tillsammans med dessa två uppsättningar av 18 centimeter långa tänder efter en, men hajattacker är inte så vanliga som vi nog tror att dom är. En statistisk undersökning visar att under 1990- talet har 464 hajattacker rapporterats - Nu kommer det intressanta:

Bara 63 av dessa fall var livshotande.

Förklaringen är enkel.

Vithajen, Carcharodon carcharias, den mest fruktade hajen av dom alla. Vars annars livlösa svarta ögon blir vita under en attack, attackerar alltid underifrån med ett kraftigt slag – eller ett kraftigt sug – följt av ett hugg (Vissa överlevande hajoffer liknar attacken med att bli påkörd av en bil).

Efter attacken rör sig hajen tillbaka och inväntar att bytet ska blöda ihjäl, för att undvika eventuell kamp med ”maten”.

I och med detta har så många kunnat undkomma vithajens käkar.

Sena studier om vithajar visar eventuella flockbildningar och familjegrupperingar inom arten, i alla fall när det gäller att leta föda. Ett forskar team hittade två hajflockar – en runt öarna omkring Nya Zeeland och en vid Australien. Med hjälp av sändare på hajarnas ryggfenor hittades beteenden hos hajar som man inte tidigare lagt märke till. Dessa hajar simmade runt klippor med vilande sälar, med en radie på inte mer än 90 meter ifrån varandra i tre veckor och letade gemensamt byten. Man vet tyvärr inte hur vithajar kommunicerar med varandra. Den enda hajarten man vet detta om är Hammarhajen. De kommunicerar genom att lyfta huvudet och skaka på ryggen.

Vithajar är väldigt noggranna med vad dom äter. Man tror att unghajar, upp till 12- 15 år, kan föda upp sig på större fiskar, medan äldre och snabbare hajar ger sig på större däggdjur t.ex. sälar. På en sälunge kan en vithaj klara sig två veckor utan yttligare föda.

Vithajen anses vara det mest svåråtkomliga djuret på jorden. Detta på grund av att de kan simma upp till 80 kilometer om dagen och sällan stannar länge på samma ställe.                                        

Den största vithajen som man har hittat var 21 fot ( 6,3 meter) lång

Den vanligaste längden är dock ”bara” 12- 16 fot, eller som en familjebil. De väger ca två ton.

Troligtvis finns det även större vithajar som vi bara inte har stött på än, men vi har stött på tandfossiler från en urtida förfader till vithajen, kallad Charcharodon megalodon. Denna haj kan ha blivit 50 fot lång (15 meter). Kanske finns också denna art kvar djupt nere i vattnet, vilket vissa forskare vill tro, men inga tecken på dessa hajar har synts till.

 

 

 

en megalodons tand

 

En vithaj smakar på bytet som forskarna lagt ut till honom

Vithajen kan hålla en temperatur på ca 14 grader över vattentemperaturen. Andra fiskar får värme genom at använda musklerna när dom simmar, men så fort blodet når ytliga kärl, så som blodkärlen i gälarna, så försvinner värmen. Hos vithajen så sparas värmen inne i dess mage, den når aldrig de ytliga kärlen, utan lämnas för att vid de ytliga kärlen ändå ha värme kvar. Detta görs också av andra hajarter inom familjen Lamnidae och även hos tonfiskar.

Här ser vi vart vithajarna har varit mest synliga den senaste tiden.

 

Hammar Hajen

Sphyna makarran

 

Hammarhajen har sina ögon på sidorna av dess ”hammare”, vilken är platt och rektangulär.

Den är grå- brun upptill och vit på magen.

Den vanligaste längden på en stor hammarhaj är 3.5 meter lång. Vikten är ca 230 kg, men kan gå upp till 450 kg för en riktigt stor haj.

Den största hammarhaj som har rapporterats var 6 meter lång.Vissa arter av Hammarhaj blir dock inte större än 9 dm, vilket är ungefär lika stort som en nyfödd stor hammarhaj (70 cm).

Hammarhajen föder levande ungar i kullar uppmot en 20- 40 stycken.

De äter fisk, andra hajar och bläckfiskar, men stingrockorna tycks vara en favorit.

De slår rockorna i ryggen med sin hammare och tar sedan en tugga av en vinge. Hammarhajens mun sitter på undersidan av kroppen. Därför kan dom inte attackera rakt emot rockan.

På ett natur program på tv visade man att hammarhajen var en lätt mutat lift under vattnet. Fyra stycken undervattens forskare släppte ner ett byte i vattnet och tog sedan, när hammarhajen dykt upp, tag i ryggfenan och liftade med den.

Detta säger forskarna beror på att hammarhajen inte har några naturliga fiender. Ändå anses Hammarhajen vara den tredje farligaste hajen efter vithajen, men Kimberly, som jobbar på Novas Undervattensuniversitet i Usa säger att det bara är myter. Hon har simmat med hammarhajar i fyra år och inte märkt något aggressivt mot människan hos dom.

Hammarhajen kan, med hjälp av sitt konstigt formade huvud, fånga upp små elektroner i vattnet. Filmade studier visar att när två hammarhajar stöter på varandra i vattnet blir det som två motsidiga magneter som möts. Båda vänder av vid exakt samma tidpunkt. Detsamma gäller undervattenskameror.

 

 

 

Tigerhajen

Galeocerdo cuvier

 

Tigerhajen har mörka ränder på dess rygg. Dessa ränder mattas av när dom blir äldre. Ungarna har små prickar vilka senare växer och blir till tiger ränder. Gamla tigerhajar är grå- bruna upptill och vita på magen. De kan bli 6 meter långa men den vanligaste längden är 3 meter.

Tigerhajens tänder är till skillnad från Vithajens ”taggade” och funkar nästan som en såg. Dessa tänder finns i alla käkar.

    

De äter nästan allting som de kan få tag i, vilket gör den farlig för oss människor. Tigerhajen anses vara mest farlig efter vithajen.

Den kan simma upp till 3.85 km/h för att fånga ett byte, men detta bara i några sekunder. Annars är dom stillsamma hajar.

 

 

 

Ängelhaj

Squatina californica

Ängelhajen har platt, rockliknande kropp. De kan bli upp till två meter långa.Dessa hajar begraver sig i sanden för att dyka upp och skrämma bytet som simmar förbi. De är gul- bruna, så som sanden dom ligger i, och inte farliga för människor. Detta är en av hajarterna som helt saknar ryggfena. Istället har de två långa vida fenor som ser ut som vingar, och därifrån fick dom sitt namn.

 

Tjurhajen

Carcharhinus leucas

Tjurhajen är bredare än dess längd. Därav dess namn. Denna haj är grå med vit mage. Hajens ögon är små i jämförelse med andra hajars. Honorna blir större än hanarna. Man räknar en fullvuxen hane vara två meter lång och väga 90 kg, medan en hona är 3.5 meter lång och kan väga upptill 230 kg.

Tjurhajens tänder sitter i flera rader, men oftast används bara de två yttersta.

Tappas en tand växer en ny upp.

 

Tjurhajen är en aggressiv haj som anses vara farlig för människor. Den äter i stort sett allt den får syn på. Dessutom håller den gärna till vid stränder eller liknande ställen där människor också tycker om att bada. Denna haj ligger på samma plats som vithajen när det gäller rapporterande hajattacker.

På undersidans första bakfena ser du huruvida hajen är en hona eller en hane. Endast hanar haren liten tillväxt på denna fena.

tillväxt på första bakre fenan

 

 

 

över: en mako

 

 

Makohajen

Isurus oxyrinchus

Makohajen är en kortfenad haj. Den har långa och många gälöppningar. Hajen är grå- blå och är ungefär 1,5- 2,5 meter lång, men den kan bli upptill 3,7 meter. Den väger på sin höjd 450 kg.

Mako hajen 200- 400 meter ner under havet runt kusten utanför Tahiti, men den kan ibland stranda. Den äter fisk, men trots detta anses den vara farlig efter några få attacker som har rapporterats. Makohajens tänder växer,liksom tjurhajens, ut igen om de tappas.

 

 

 

Valhajen

Rhincodon typus

Valhajen är världens största haj, och också världens största fisk. Den har stor mun på upptill 1,4 meter vid. Valhajen har gula prickar utspritt på dess annars gråa kropp. Huden är 10 cm tjock. Hajen är 14 meter lång och väger 15 ton. Vanligaste längd är 7.6 meter lång. Honorna är större än hanar.

Dem har ca 3000 mycket små tänder som knappt används. De är nämligen filtrerings fiskar. De simmar med öppen mun och silar det ätbara som kommer med. De äter mest alger och småfiskar.

Valhajar är långsamma simmare som inte simmar mer än 5 km/h. De måste nämligen röra hela kroppen för att kunna simma (andra hajar rör ju bara på bakfenan).

Dessa hajar är inte farliga, utan väldigt fredsamma djur.

Man tror att de lever i 100- 150 år, men de kan också leva längre.

Varje år förekommer ungefär 100 hajattacker. Antalet elefantattacker är dubbelt så många, och hundar dödar ju tusentals. Varför blir då hajen ett sådant fruktat djur?

Jag kommer ihåg att min pappa berättade att när han och hans kompis var ute och surfade i Australien så hade de fått syn på två stora sopsäckar som låg där på vatten ytan. Så bestämde dom sig för att surfa ut och ta med dom in till land igen. Men när dom kommit närmare insåg dom att sopsäckarna egentligen var hajfenor som legat där i stilla beundran och bara iakttagit dom när dom surfade på vågorna. Min pappa och hans vän blev naturligtvis panikslagna och skyndade sig in mot stranden. Jag undrar varför dessa hajar bara låg där och iakttog dom. Dom kunde ha attackerat av rädsla och inte minst på grund av två simmare på en surfingbräda, vilket för dom kunde ha betytt två sälar. Det finns fortfarande så mycket som man inte vet om hajar, men med tiden kommer vi att lära och kanske till och med leva med dessa skräckinjagande varelser.

Jag ska börja studera min sötvattens haj här hemma och hoppas på att utvecklingen kommer gå framåt.

Tyvärr finns det ju fortfarande så mycket som hotar hajen, T.ex. tjuvfiske. Vi kan ju bara hoppas på att rasen kommer att leva länge nog. För förtjänar de inte att leva kvar nu när dom levt här och härskat över havet sen innan dinosaurierna?

 

 

Källförteckning

 

 

Animal Planet: Wolves of the sea – Great White Shark

The most dangerous meetings with sharks

Oceanic research group - Jonathan Bird

Marine biologists, ichthologist

Mitt akvarium

Nova Undervattens studier

Zoom Studier

 

 

 

© Tea Asplund '04